face icon

forum icon

hodočašća / Hodočašće u Međugorje
Hodočašće u Međugorje PDF E-mail

Duhovna okrjepa u Međugorju

U četvrtak, 27.ožujka, u kasne noćne sate krenuli smo na hodočašće u Međugorje. Pedesetak hodočasnika iz naše i okolnih župa veselo je započelo put slavljenjem Boga molitvom i pjesmom, ali ih je ipak svladao san i većina je spavala do granice s Bosnom i Hercegovinom.

Odmah po dolasku u Međugorje uputili smo se na brdo Križevac gdje smo molili pobožnost križnog puta. Okrijepljeni molitvom slobodno vrijeme iskoristili smo za šetnju i smještaj u pansion u kojem ćemo prenoćiti. Župnik se pobrinuo da ne budemo gladni te nas počastio ručkom. Poslijepodne smo proveli u razgledavanju Međugorja i kupnji suvenira.

Posjetili smo etnoselo Herceg te se vratili navečer na svetu misu u Međugorje, a oni koji su osjećali potrebu, mogli su pristupiti svetoj ispovijedi. Uz duhovno vodstvo župnika Maria Miglesa, svjetovno vodstvo bila je učiteljica Zrinka Matković koja nam je pobliže objasnila povijest Međugorja i njegove znamenitosti. Nedjelju smo započeli u pobožnom raspoloženju: molitvom i hodom na Podbrdo, brdo ukazanja, poklonili smo se Gospi Međugorskoj i zahvalili za sve primljene milosti.

Putovima Dalmacije

Nakon doručka napustili smo srdačnog domaćina Antu i uputili se prema Brelima. Nedjeljnu svetu misu proslavili smo u svetištu Majke Božje Lurdske Vepric. Svetište je smješteno u blizini grada Makarske, u prirodnoj oazi mira čije lijepe špilje podsjećaju na francuski Lourdes. Zbog te je sličnosti i dobilo naziv hrvatski Lourdes.

Put smo nastavili prema „najlipšem gradu na svitu“ – Splitu. Poput pravih turista prošetali smo rivom i popili kavu upijajući dalmatinsko sunce. Vraćajući se kući u autobusu nije bilo mirno, svatko je dobio priliku predstaviti se reći što ga se posebno dojmilo na hodočašću. Župnik je oduševio hodočasnike svojom spontanošću i jednostavnošću, poticao nas na zajedničku pjesmu i molitvu, a i nasmijavao vicevima. Bila su to dva lijepa dana provedena u molitvi, tišini, zajedništvu, pjesmi, prijateljstvu...

Ivan Birkić

 

Stranica na kojo se nalazite koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".

Prihvaćam kolačiće sa ove stranice.