face icon

forum icon

Informacije / SAKRAMENTI / Pričest
Pričest PDF E-mail
Sveta euharistija dovršava kršćansku inicijaciju. Oni naime koji su Krštenjem uzdignuti na dostojanstvo kraljevskog svećeništva te Krizmom dublje suobličeni Kristu, po Euharistiji s čitavom zajednicom sudjeluju u samoj Gospodinovoj žrtvi.

Euharistija je izvor i vrhunac svega kršćanskog života.

Isus veli: “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke(…). Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni(…), u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,51.54.56.)

Euharistija je srce i vrhunac života Crkve, jer njome Krist Crkvu i sve njezine članove pridružuje svojoj žrtvi hvale i zahvaljivanja, koju je jednom zauvijek na križu prinio Ocu; po ovom sakramentu on izlijeva milost spasenja na svoje Tijelo – Crkvu.

Od čega se sastoji euharisijsko slavlje

Ulazna procesija

- svećenik i ministranti dolaze prema svetištu pokleknu približe se mensi (žrtvenik – stol na kojem se služi sveta misa) koju svećenik poljubi. Svećenik sve prisutne pozdravi.

Kajanje

- nakon pozdrava svećenik sebi i prisutnima posviješćuje što nije bilo dobro u odnosu prema Bogu i ljudima te sebe i njih poziva na kajanje.

Služba riječi

- obuhvaća spise proroka tj. Stari zavjet, i spomen-zapise apostola, tj. njihove poslanice i evanđelja; nakon homilije (propovijedi) koja potiče da se ta Riječ primi “kakva uistinu jest, kao Riječ Božja”, te se oživotvori, slijede prošnje za sve ljude, prema riječima Apostolovim: “Preporučujem prije svega da se obavlaju prošnje, molitve, zagovori i zahvaljianja za sve ljude, za kraljeve i sve koji su na vlasti.

Prinos darova

- na oltar se, ponekad u ophodu, donose kruh i vino što žće svećenik u Kristovo ime prikazati u euharistijskoj žrtvi, u kojoj će postati Kristovo Tijelo i Krv.

Euharistijska molitva

- s euharisijskom molitvom, zahvalnom i posvetnom stižemo u srce i na vrhunac slavlja. Tu se darovi prinešeni posvećuju

Obred pričesti

- molitva Očenaš već uvodi u slavlje pričesti. Nakon Očenaša svećenik moli za mir u svijetu i poziva sve na pozdrav mira. Nakon lomljenja kruha svećenik uranja mali komadić hostije u kalež, a vjernici mole ili pjevaju za to vrijeme milost Božju.

- Svećenik izmolivši molitvu poklekne, podigne hostiju govoreći: “Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta”. Ljudi odgovore o o svojoj nedostojnosti i mole za Božje ozdravljenje.

- Zatim svećenik i djelitelji pričesti dijele pričest

Otpust

- euharistija završava blagoslovom da se slavljenici mogu kao blagoslovljeni vratiti u sovju svakodnevnicu

PITANJA

Što je sveta pricest?
Sveta pričest je sakramenat u kojem primamo pravo Isusovo tijelo i pravu Isusovu krv pod prilikama kruha i vina.

Gdje kruh i vino postaju Isusovo tijelo i Isusova krv?
Kruh postaje pravo Isusovo tijelo, a vino prava Isusova krv na svetoj misi kada svecenik nad kruhom izgovori Isusove rijeci sa posljednje vecere:” UZMITE I JEDITE OD OVOGA SVI, OVO JE MOJE TIJELO KOJE ]E SE ZA VAS PREDATI”, a nad vinom:” UZMITE I PIJTE IZ NJEGA SVI, OVO JE KALEŽ MOJE KRVI, NOVOGA I VJECNOGA SAVEZA, KOJA ]E SE PROLITI ZA VAS I ZA SVE LJUDE NA OTPUŠTENJE GRIJEHA. OVO čINITE MENI NA SPOMEN.

Budući da bez svete mise nebi moglo biti ni svete pričesti, taj sakramenat zovemo i EUHARISTIJA - tako zajednički zovemo i svetu misu i svetu pričest.

Što je sveta misa? Sveta misa je žrtva i spomen na Isusovu posljednju ili oproštajnu veceru, na njegovu muku smrt na križu i uskrsnuce.

Kakve duše smijemo Isusa primiti u svoje srce?
Čiste duše, to znači da na duši nemamo ni jedan VELIKI ILI TEŠKI GRIJEH

Tko ne može primiti Svetu pričest?

Onaj tko na sebi ima veliki ili teški grijeh. Tko ne može dobiti odriješenje na Svetoj ispovijedi – ako je netko samo civilno vjenčan ili živi kao u braku a nije vjenčan, ako se ne može crkveno vjenčati, a vjenčan je civilno ili nešto slično.

Koliko vremena prije svete pricesti ne smijemo ništa jesti ni piti osim vode?
JEDAN SAT

Što treba odgovoriti kada nam svecenik daje Isusovo tijelo i kaže: TIJELO KRISTOVO?
Treba odgovoriti AMEN kao i kod opraštanja grijeha na svetoj ispovjedi.

Što znaci rijec AMEN?
AMEN ima znacenje kao da smo rekli VJERUJEM. Kod svete ispovjedi to znaci da vjerujemo da nam je dragi Bog oprostio grijehe, kod svete pričesti AMEN znači da vjerujemo da smo pod prilikom kruha primili Isusovo tijelo.

Kako se najbolje pripremiti da Isusa dostojno primimo u svoje srce?
Najbolja priprema je ako pažljivo i pobožno sudjelujemo u svetoj misi, a nakon pricesti treba zahvaliti Isusu za njegovu neizmjernu ljubav prema nama. Najbolja zahvala je ako i mi pokazujemo ljubav prema njemu tako da se cuvamo grijeha i ostanemo uvjek njegovi prijatelji.
 

Stranica na kojo se nalazite koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".

Prihvaćam kolačiće sa ove stranice.