face icon

forum icon

Informacije / SAKRAMENTI / Ženidba
Ženidba PDF E-mail
Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta ženidbeni savez među krštenima, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supruga te rađanju i odgajanju potomstva.

Kako se sklapa ženidba ?

Ženidba se sklapa privolom ugovornih stranaka, što znači voljom da se uzajamno i neopozivo daruju, da bi živjeli u savezu vjerne i plodne ljubavi.

Budući da ženidbom bračni drugovi stupaju u jedno javno stanje života u crkvi, prikladno je da sklapanje ženidbe bude javno, u okviru liturgijskog slavlja, u nazočnosti svećenika (ili ovlaštenog predstavnika Crkve), svjedoka i vjerničke zajednice.

Kakav je to sakramenat ?

Po naravi ženidba je bitno jedinstvena, nerazrješiva i otvorena plodnosti. Mnogoženstvo je nespojivo s jedinstvom ženidbe; razvod rastavlja ono što je Bog sjedinio; odbacivanje plodnosti lišava bračni život njegova “najdragocijenijeg dara”, djeteta.

Može li se ženidba sklopiti više puta ?

Novi brak rastavljenih, dok još živi zakoniti supružnik, protivi se Božjem naumu i zakonu, kako ih je Krist učio. Oni nisu od Crkve odijeljeni, ali ne smiju primiti svetu pričest. Svoj će kršćanski život živjeti osobito odgajajući djecu u vjeri.

Važno za ženidbu !

- zaručnik i zaručnica trebaju sami i slobodno odlučiti o vjenčanju

- valja se javiti svom župniku (bilo kod zaručnika ili zaručnice) šest mjeseci prije sklapanja ženidbe

- proći zaručnički tečaj

- pribaviti valjane dokumente (o tome obaviještava dotični župnik)

- župnik vrši postupak za ženidbu prilikom čega se utvrđuju svi detalji

- župnik sam zaručnike uvodi u bit samog obreda i potiče ih na sakramenat pokore i pomirenja kao i njihove svjedoke, roditelje, rodbinu i ostale.

- za sakramentalno sklopljenu ženidbu nema rastave, može se eventualno ženidba poništiti, ali da bi se to izbjeglo valja postupak za ženidbu obaviti savjesno i točno


 

Stranica na kojo se nalazite koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".

Prihvaćam kolačiće sa ove stranice.