face icon

forum icon

mladi / studenti i rad. mladež / 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.
10. Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. PDF E-mail

Mladi župe Svih Svetih iz Sesveta sudjelovali su 29. i 30.travnja na 10. Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.

 Sesvećani su, njih 110, svoje putovanje započeli u subotnje jutro. Nakon pozdrava i blagoslova koji im je dao župnik Mario Migles,  sa svojim su se kapelanom vlč. Ivanom Vučakom zaputili prema prvoj postaji svoga putovanja, gradu Đakovu.  Po dolasku u grad obišli su znamenitu đakovačku katedralu te saznali ponešto o njenoj povijesti. Put je dalje vodio prema Tordincima, mjestu 15-ak kilometara udaljenom od Vinkovaca. Upravo je župa Presvetog Trojstva iz Tordinaca bila domaćin mladima iz Sesveta. Nakon smještaja po obiteljima i školi, mladi su se okupili u dvorani na zajedničkom programu. Osim Sesvećana, u istoj su župi bili smješteni mladi iz Lipovljana i Rijeke. Domaćini su za svoje goste pripremili bogat program prepun pjesme, igre i veselja. Večer je završila molitvom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik iz Tordinaca, vlč. Dejan Bubalo.

Središnji dan Susreta hrvatske katoličke mladeži bio je u nedjelju, 30.travnja. Sve je započelo molitvom na Memorijalnom groblju. Tisuće mladih došlo je odati počast onima zbog kojih su tu. Kolona od groblja vodila je mnoštvo prema mjestu euharistijskog slavlja koje se odvijalo ispred povijesnog dvorca Eltz. Tamo su im se pridružili i ostali mladi te su u zajedništvu prisustvovali središnjem euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Nakon svete mise , mladi su imali priliku obići mnoge znamenitosti koje Vukovar nudi. Dan je završio velikim koncertom na kojem su nastupili izvođači duhovne i svjetovne glazbe.

Mladi iz Sesveta odlučili su još jednu večer prespavati u Tordincima te su se 1.svibnja uputili prema Novom Sadu i Petrovaradinu. Tamo ih je dočekao vlč. Patrik Tvorek te su u katedrali Imena Marijinog proslavili svetu misu. Nakon ručka, obišli su grad te se popeli na Petrovaradinsku tvrđavu koja pruža prekrasan pogled. U popodnevnim satima krenuli su svojim domovima.

„Krist, nada naša“ nije slučajno izabran kao geslo. Ovaj Susret pokazao je kako se Hrvatska ima čemu nadati. Hvala ti Slavonijo, hvala Vukovaru što ste prihvatili mlade i pokazali im kako nada ne umire! Ali, hvala i vama, hrvatska mladeži, što s toliko vjere i žara vršite poslanje Isusa Krista koji kaže: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju.“ (Mk 16, 15)

Iva Kolak

Željom za zajedništvom pokrenuti, a Duhom Svetim povedeni, i mladi moje župe krenuli su na susret mladeži koji je svakome obilježio sjećanje s Božjim tragovima prisutnosti. Iz tog mjesta svatko je ponio najdragocjeniji besplatni suvenir - srce ispunjeno radošću. Prvi djelić zajedništva koje je Otac namijenio svakome od nas da ga dohvati, dotaknuo nas je već na kućnom pragu obitelji koje su nam otvorile vrata s povjerenjem i pružile topli zagrljaj svoga doma. Posebnost svake obitelji bila je upravo u ozračju Slavonije koja je mladima iz urbane sredine priuštila odmor od svakodnevne užurbanosti i dopustila mislima i emocijama veliki prostor za izražavanje. Također, mnogi su od nas razvili i prijateljstva sa svojim mladim domaćinima koja će se, svi se nadamo, obnoviti kada Zagreb bude imao priliku pokazati vlastitu toplinu kroz idući Susret. Molitvom na groblju službeno je započeo događaj. Prvom molitvom koja nas je sve ujedinila te obnovila plamen svake svijeće koja je ikada zapaljena za žrtve mjesta nekoć teškog stradavanja za slobodu, a danas molitve i zajedništva mladih slobodne Hrvatske. Središnji je dio događanja, Euharistija, obnovila u nama svaku nadu zajedničkim poklicima, pjesmom i molitvom 30 000 mladih. Tome je uvelike pridonijela prekrasna propovijed i poruka pape Franje mladima koja je probudila svaku nakratko zaspalu dušu i podsjetila ju na vječno živuću nadu u Kristovu ruku što nas uvijek vodi. Poseban je dojam na mene svakako ostavila čast čitanja molitve vjernika koja je pripala mojoj dragoj prijateljici i župljanki. U nakratko utihnulom pa zatim mladim rukama podignutom Vukovaru, ulice su slušale pjesme, neobnovljene kuće molitve dok je sunce zanemarilo svoju toplinu grijući se onom okupljene mladeži. Sve je to zaokružio i prekrasan koncert koji nije dopustio noći da prekrije svjetla živog grada nego je priuštio nebu pogled na 30 000 zapaljenih srca koja neumorno gore za Krista. Prekrivena je tako uz tamu i svaka ljudska patnja dok je grijeh duboko zakopan te pogažen veselim koracima kojima su mladi slijedili izvođače i tako još jednom postali jedno. Svako dotaknuto srce ovdje je postalo još gorljivije sjeme rasta Vukovara i njegove snage. Kada je Krist podignuo pali grad vojskom svojih mladih, postade osobna bitka svakoga od Njegovih vojnika sporedna te oni ispustiše svaku oštricu što ih je samo činila težima te glas Krista pronijela naoružana samo nadom. Ima li ljepše pobjede? Ima li ljepšeg prizora nebu? Ima li veće nade?

Paula Ivančić

 

Stranica na kojo se nalazite koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na "Slažem se".

Prihvaćam kolačiće sa ove stranice.