Sakramenat bolesničkog pomazanja nije sakramenat umirućih nego se udjeljuje na početku teške bolesti za ozdravljenje osobe, a ne kao ispraćaj u drugi svijet. Stoga molimo obitelj da ne čekaju posljednji trenutak da pozovu svećenika, jer često to bude prekasno. Neka to učine čim saznaju za tešku bolest.

Uoči Božića i Uskrsa svećenici redovito obilaze bolesnike i starije ljude koji nisu sposobni sami doći u crkvu, kako bi ih ispovjedili i udijelili bolesničko pomazanje. Stoga je potrebno na početku adventa ili korizme prijaviti svoga bolesnog ukućana.

Na Dan bolesnika, na blagdan Majke Božje Lurdske, po običaju će se u crkvi nakon mise dijeliti bolesničko pomazanje onima koji su u potrebi. Tom prilikom neka pristupaju samo oni koji su u stvarnoj potrebi tj. teško bolesni ili su već zašli u visoku starost, kako se sakamenat ne bi omalovažavao bespotrebnim podjeljivanjem.

U hitnim slučajevima gdje je osoba naglo oboljela, ili joj se pogoršalo stanje, te joj je potrebno bolesničko i ispovijed, javite se u župni ured ili nakon mise.