Prijavu vjenčanja nakon dogovora u župnom uredu možete učiniti ovdje.

Zbog veličine župe, vjenčanja u našoj crkvi su moguća samo za parove gdje je barem jedan od mladenaca župljanin župe Svih Svetih. Ostale parove molimo da se jave u vlastite župe. Zainteresirani za ženidbu moraju se pravovremeno javiti u župni ured kako bi rezervirali termin (najbolje čim se odredi datum). Termin prijavljuju sami mladenci, a nikako roditelji, prijatelji ili agenti. Mjesec dana prije samog vjenčanja mladenci će prema dogovoru doći u župni ured na postupak i tom prilikom moraju donijeti svu potrebnu dokumentaciju:

1. Krsni i slobodni list ne stariji od 6 mjeseci
2. Potvrdu o završenom zaručničkom tečaju
3. Formulare nadležnog matičnog ureda (zeleni formulari)

„Kumovi“ na vjenčanju su prisutni samo kao svjedoci. Dakle, nije riječ o pravim kumovima kao kod krštenja, već o svjedocima, stoga mogu biti bilo koje vjere ili stanja. Jedino moraju biti dovoljno zreli, prisebni i sposobni posvjedočiti da su svjedočili sklapanju ženidbe.

Detalji oko pjevanja, kićenja i ostale tehničke napomene možete dogovoriti u župnom ured.

 

Nekoliko čestih tehničkih pitanja

Smije li otac voditi mladenku pred oltar?
Obrednik predviđa da mladenci sami ulaze u crkvu ili u pratnji svećenika. Ta gesta govori o njihovoj zrelosti i samostalnost u odluci da sklope ženidbu. Običaj gdje otac dovodi kćer do oltara je stranog porijekla i ima vrlo negativne konotacije. Radi se simbolici prebacivanja vlasništva, gdje jedan muškarac predaje vlasništvo nad ženskom osobom drugom muškarcu. Takav pogled na ženu nije u skladu s nepovredivim dostojanstvom svake ljudske osobe o kojoj je Krist govorio. Vjerujem kako svaki bračni par želi da im taj dan bude savršen. Onda neka i ulaz u crkvu ne bude odraz površnosti i pomodarstva, već gesta snažne i zrele vjere.

Koja glazba je dopuštena u crkvi?
Nikakva glazba svjetovnog karaktera nije dopuštena, koliko god ona u sebi bila plemenita i lijepa ili možda koristila vjerske riječ (Bog, ikona, vjera…). Također valja imati na umu kada se u pjesmama duhovnog karaktera govori o ljubavi, tada se to ne odnosi na ljubav mladenaca, već Božju ljubav, na Krista koji je bio mučen i ubijen kako bi mi mogli živjeti. To je ljubav koju slavimo u svakom sakramentu, pa tako i u sakramentu ženidbe.

Smijemo li se vjenčati na otvorenom?
Ne. Vjenčanje je moguće samo u župnoj crkvi.

Kakvog fotografa odabrati?
Kod odabira fotografa preporuka je uzeti najviše dvojicu, te bez egzotične opreme (dronovi, pomične kamere, mikrofoni), jer ne želite da vam vjenčanje liči na press konferenciju.

Što ako je netko od sudionika „malo popio“?
Ako se radi o svatovima, taj će pričekati kraj vjenčanja ispred crkve. Ako se radi o svjedocima (tzv. kumovima) oni će također biti udaljen iz crkve i uzet će se drugi svjedok na licu mjesta. Ako je netko od mladenaca previše popio, vjenčanje se odgađa do bolje prilike.

U kojem trenutku smijem „poljubiti mladu“?
Radi se također o stavci koja ne postoji u obredniku i u potpunosti je strana katoličkoj vjeri, a potječe iz filmova gdje navodni vjerski službenik na kraju vjenčanja kaže: „Sada smijete poljubiti mladu?“ Znači li to da su poljupci prije braka zabranjeni i da ih nije bilo?

Sva ova pravila nemaju za cilj mladencma zagorčati vjenčanje, nego upravo suprotno, pobrinuti se da najvažniji dan njihova života prođe dostojanstveno, kako to prilika i zaslužuje.