Još nema komentara

Veliki tjedan

Dragi naši župljani!
Započinje Veliki tjedan pa vas želimo obavijestiti o pastoralnim aktivnostima u ova sveta vremena.

1. CVJETNICA
Mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu (u 11 i 18:30) i možete ih pratiti preko youtube kanala (https://www.youtube.com/channel/UCD9l3dKxd3CuXNxfdMcA1wg) kao i do sada. Na prijenosu jutarnje mise imat ćemo blagoslov grančica. Nažalost, zbog okolnosti samoizolacije nismo mogli pribaviti maslinove grančice pa preporučamo da umjesto toga uzmete grančice bora ili kiticu cvijeća. Neka vam one budu podsjetnik na ovu posebnu Cvjetnicu kakvu, vjerujemo, do sada niste doživjeli. Nakon blagoslova preko prijenosa možete ih poškropiti blagoslovljenom vodom.

2. VELIKI PONEDJELJAK, UTORAK I SRIJEDA
Prijenos misa bit će po uobičajenom rasporedu (ponedjeljak u 18:30, utorak u 8:00, srijeda u 18:30).

3. VELIKI ČETVRTAK
Prijenos svete mise bit će u 18:30.

4. VELIKI PETAK
Prijenos obreda Velikog petka započet će u 15 sati. Nakon Službe riječi, unijet ćemo križ u crkvu uz poklike „Evo drvo križa“, a zatim ćemo KRENUTI S KRIŽEM U OPHOD KROZ ŽUPU i tako vam dati priliku da se i vi naklonite križu. NAPOMINJEMO: nemojte hodati za križem s nama. Mjere civilne vlasti za zaštitu od pandemije još uvijek su na snazi. Radije izađite na balkone ili se prozora naklonite križu. Križ će župom prolaziti ovim redom (nekim ulicama samo djelomično, do križanja sa sljedećom u redu):
Od pastoralnog centra prema ul. Zinke Kunc
Jakova Gotovca
Trg L. Matačića
Trakošćanska
Selčinska
Ive Andrića
Ivana Belostenca
Bartola Kašića
Ivana Ančića
Marije Jurić Zagorke
Izidora Poljaka
Bartola Kašića
Varaždinska
Varaždinski odvojak
Vrbovečka
Braće Oružec
Starigradska
Budimska
Vladimira Nazora (prema školi)
Ivana Gorana Kovačića
Varaždinska
Bjelovarska
Jelkovečka (prema pruzi)
Karlovačka
Bribirska
Modruška
Ninska (prema pruzi)
Ivana Grbavca
Zagrebačka (prema Brestju)
Anke Krizmanić
Vinogorska
Miljenka Stančića
Rebro
Badelov Brijeg
Zagrebačka
Otona Ivekovića
zatim kraj Škole na Bistričku
Trakošćanska
Kašinska
i nazad prema pastoralnom centru gdje ćemo nastaviti s obredima.

Pratite prijenos obreda jer ćemo periodično obavještavati dokle smo došli s križem da znate na vrijeme izaći na balkone.

5. VELIKA SUBOTA

Slavlje vazmenog bdijenja će započeti u 20 sati. Preporučamo da, ako vam je zgodno, u trenutku kad na prijenosu započne poklik Slava i vi u svojim domovima zapalite svijeću kao simbol uskrsnog Svjetla i stavite u prozor. Nakon vazmenog bdijenja bit će blagoslov jela preko prijenosa.

6. USKRS

Mise će biti po redovitom rasporedu (u 11 i 18:30). Nakon jutarnje mise imat ćemo i blagoslov jela preko prijenosa. Također preporučamo da jelo koje ste pripremili za blagoslov poškropite blagoslovljenom vodom čime se spominjemo da su dobra koja imamo Božji dar.

Dragi Sesvećani, pred nama je Veliki tjedan. Na njegovom pragu pravo je vrijeme da se zapitamo zašto se taj tjedan zove Velikim. Što je to veliko u ovom vremenu?
On je najcrnja noć pred izlazak sunca. To je tjedan u kojem, ako ga proživljavamo s čitanjem i razmatranjem Kristove muke, možemo osjetiti dubinu i besmisao zla i patnje. Krist je u ovom tjednu izgubio slavu i simpatije naroda (Cvjetnica), bio izdan od bliskog prijatelja i odbačen od svojih najbližih (Veliki četvrtak), nepravedno osuđen, strašno mučen i, na koncu, ubijen (Veliki petak), te osjetio tamu i hladnoću podzemlja (Velika subota). Gospodar svemira, Stvoritelj, Najveći, Najbolji, Najsvetiji, Svemogući i Sveznajući – pregažen kao posljednji prosjak pod najokrutnijim režimom.
Zato kad patimo, kad nas zlo pogodi, kad pogledamo bijesno u nebesa i kroz stisnute zube procijedimo: „Bože, zašto?! Pa zar ne znaš koliko je ovo teško, koliko me strah, koliko me boli?!“, on će mirno reći: „Znam. Nisam sjedio u zlatnim dvorima skrštenih ruku i gledao kako se mučite. Bio sam tamo – izdan, odbačen, nepravedno osuđen, prebijen kao životinja i pribijen na križ kao razbojnik, osjetio nezamislivu tamu i hladnoću. Sve zbog ljudske mržnje, zbog VAŠE mržnje.“
I ako se i bijes poveća, ako nam je to da je i Krist patio slaba utjeha pa pitamo: „Zašto mi to govoriš? Što želiš sad? Osvetu za to što smo ti učinili? Nabijati grižnju savjesti? Ili barem doživotno ispričavanje za uvrede i ozljede?“, On će blago reći: „Ne. Želim ti poručiti dvije stvari: prvo, da sam Ja, Gospodar i Bog, Stvoritelj, Svevišnji i Svemoguć, itekako sposoban i vješt da i najgoru mržnju i najveću patnju preokrenem na dobro i učinim da vodi spasenju i sreći.“
„A drugo?“
„Da te toliko volim da sam upravo to i napravio.“